Automobilių susidūrimai kelyje su laukiniais paukščiais: ką verta žinoti prieš ilgąjį savaitgalį?

Vasarą, palyginti su kitais metų laikais, fiksuojama daugiau automobilių susidūrimų su laukiniais paukščiais. Birželio bei liepos mėnesiais, kai baigiasi perėjimas ir jaunikliai palieka lizdus, tokių incidentų registruojama kone kiekvieną savaitę, pastebi draudimo bendrovės „If“ atstovai.

„Šiltuoju sezonu dažniausiai į automobilius atsitrenkiantys paukščiai – gandrai, pasitaiko plėšriųjų vanagų, erelių, kartais mažųjų kurapkų. Buvo atvejis, kai varna iš konteinerio atsinešė picos gabalą ir nutūpė ant automobilio variklio gaubto, snapu dorodama picą subraižė ir apgadino gaubto dangą. Dėl atsiradusių pažeidimų variklio gaubtą reikėjo tvarkyti. Tokio įvykio žala įprastai siekia apie 400 eurų“, – komentuoja Guoda Jasaitė, draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovė.

Dažniausi incidentai – greitkeliuose

Artėjant ilgajam savaitgaliui, didžiajai daliai žmonių planuojat vykti į kurortus reikėtų įsivertinti, kaip keliauti saugiai ir užkirsti kelią nemaloniems įvykiams. Susidūrimai su laukiniais paukščiais dažniausiai įvyksta greitkeliuose, kuriuose būna itin didelis greitis, po tokių incidentų paukščiai dažniausiai neišgyvena.

Pasak G. Jasaitės, paukščiai nesirenka automobilio markės ar jo naujumo: „Nuo susidūrimo su paukščiais nukenčia ir prabangūs, nauji automobiliai. Fiksuojant tokius incidentus labai dažnai būna apgadintas automobilio buferis, kapotas, stiklai, priekiniai statramsčiai, veidrodėliai ir priekiniai žibintai.“

Priemonės, sumažinančios tikimybę susidurti

Keliaujant automobiliu reikėtų įsivertinti, kuriuo paros metu būtų saugiausia vykti. Rekomenduojama rinktis ne ankstų rytą ir ne vėlų vakarą, kai ne tik laukiniai paukščiai gali pasirodyti kelyje, bet ir kiti laukiniai gyvūnai.

„Vairuotojai nuolat turi būti atidūs, stebėti ne tik patį kelią, bet ir šalia esančius kelkraščius ar dideles pievas. Ypač svarbu stebėti kelyje esančius įspėjamuosius ženklus ir jų neignoruoti“, – akcentuoja „If“ atstovė.

Anot G. Jasaitės, norint atbaidyti paukščius ar kitus laukinius gyvūnus, vertėtų pagalvoti apie apsaugos priemones: „Kiekvienas žmogus, norintis apsisaugoti nuo automobilio apgadinimo, turėtų prie jo prisitvirtinti ultragarsinius švilpukus, kurie sumažina tikimybę susidurti. Tokia prevencine priemone ne tik bus apsaugotas automobilis, bet ir gyvūnai.“

Susidūrus su stambiaisias paukščiais ar kitais laukiniais gyvūnais reikėtų nepamiršti, kad palikti jų važiuojamojoje kelio dalyje negalima, nes gresia piniginė bauda, taip pat tai kelia pavojų kitiems vairuotojams. Susidūrus kelyje su gyvūnu reikėtų iškart skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą. Atvykę policijos pareigūnai užfiksuos incidentą, kad kasko draudimas galėtų atlyginti patirtus nuostolius.