Kad virtuvėje būtų saugu: 5 patarimai, kurie padės išvengti gaisro

Artėjančios šventės užgriūva ne tik kalėdine nuotaika, bet ir skubėjimu – reikia suspėti nupirkti dovanas, aplankyti artimuosius, kartu neapleisti ir namų, kur išskirtinį laikotarpį liudija ir gardžiais patiekalais kvepianti virtuvė. Tačiau per skubėjimą atsirandantis neatidumas gali privesti prie nelaimių – pastebima, kad būtent šventiniu laikotarpiu ypač padaugėja gaisrų būstuose. Todėl tam, kad švenčių neužtemdytų dūmai, ekspertai primena svarbiausias saugumo priemones.

Kurdami kalėdinę nuotaiką savo namuose, daugelis puošiasi spalvotomis lemputėmis, degina kvapnias žvakes, o virtuvėje išbando įmantrių technologijų reikalaujančius receptus. Draudimo bendrovės „If“ turto žalų grupės vadovė Ieva Rapkauskė primena planuojant visus šiuos šventės elementus nepamiršti ir atsargumo priemonių, kad kalėdinis šurmulys netaptų gaisrų priežastimi.

„Kurti šventinę nuotaiką itin svarbu, o žvakės, lemputės ir eksperimentai virtuvėje padeda tai padaryti, tačiau kviečiame būti atidžius ir imtis visų saugumo priemonių, kad šventiniu laikotarpiu reikėtų rūpintis tik dovanomis, o ne dūmais namuose“, – sako I. Rapkauskė.

Vienas pirmųjų žingsnių rūpinantis saugia aplinka turėtų būti dūmų detektoriaus įsirengimas. Draudimo bendrovės atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa parodė, kad 24 proc. apklaustųjų dūmų detektoriaus namuose neturi, o 7 proc., nors ir turi, niekada netikrina. Įdomu ir tai, kad net 54 proc. turinčiųjų dūmų detektorius pažymėjo, kad jų namuose jis bent kartą yra suveikęs. 

„Siekdami atkreipti dėmesį į šio prietaiso svarbą namų saugumui, per socialinę akciją „Nėra namų be dūmų“ Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojams išdalijome 1 200 dūmų detektorių. Dalis mums prisipažindavo vis neprisiruošę jo įsigyti, kiti pasakojo turintys, bet žadėjo dovanoti juos artimiesiems ar kaimynams. Iš tiesų šis mažas įtaisas padeda išvengti didelės nelaimės ne tik prieš šventes, bet ir visus metus. Gaisrų nuostoliai neretai perkopia ir keturženkles ar net penkiaženkles sumas. Vidutinė gaisro žala gaisro atveju bute siekia 2 500 eurų, gyvenamajame name – 13 000 eurų“, – pasakoja I. Rapkauskė.

Virtuvėje turi vyrauti tvarka ir ramybė

Didžiausias gaisro pavojus neabejotinai kyla virtuvėje, kur naudojami ne tik karšti puodai ir keptuvės, bet ir atvira liepsna. Kaip teigia tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė, šventės tikrai skatina skubėti, nes reikia prigaminti ne tik užkandžių, bet ir desertų, iškepti sausainių. Dėl to net ir patyrusiems kulinarams patiekalai gali pridegti, perkepti, o tai – sukelti gaisro pavojų.

„Tokiais atvejais bandau priminti sau, kad būtina sustoti, neskubėti, pasimėgauti procesu, iš anksto apgalvoti meniu, planuoti laiką taip, kad maisto gaminimas nevyktų chaotiškai. Taip pat stengiuosi rinktis jau išbandytus ir šeimos pamėgtus patiekalus, nes žinau, kad taip bus lengviau išvengti nesėkmių“, – patirtimi dalijasi B. Garuckė.

Viena pagrindinių maisto gaminimo klaidų, kurią įvardija kulinarė, – laikmačio nenaudojimas gaminant ilgiau kepančius patiekalus. Anot jos, tai itin svarbus prietaisas tiems, kurie sukdamiesi virtuvėje mėgsta užsiimti kitais reikalais, pavyzdžiui, tvarkytis namus.

Labai svarbi ir tvarka virtuvėje, nes po rankomis besipainiojantys daiktai ir trukdo, ir gali nukentėti. „Mėgstu kuo labiau atlaisvinti stalviršį, gaminti naudojamus produktus ir įrankius laikyti arčiau, o nenaudojamus daiktus nukelti toliau. Tai padeda išvengti ne tik netvarkos, bet ir streso gaminant“, – savo patirtimi dalijasi B. Garuckė.

Patarimai, kurie padės gaminti saugiai

Tam, kad virtuvėje saugiai išbandytumėte naujus receptus, ekspertai dalijasi 5 patarimais:

  1. Palaikykite tvarką. Šalia turėkite tik tuos įrankius, kurie bus naudojami gaminant. Medžiagines ir popierines servetėles bei rankšluosčius, pašluostes laikykite atokiau nuo įjungtos orkaitės ar viryklės.
  2. Naudokite laikmatį. Tai padės susiorientuoti, kada patiekalas iškepė, išvengti ne tik pridegusio maisto, bet ir dūmų namuose.
  3. Įsitikinkite, kad visi prietaisai tvarkingi. Net ir nedažnai naudojami prietaisai gali sugesti, tad prieš naudojimą įsitikinkite, kad visi mechanizmai ir laidai yra tvarkingi.
  4. Įsirenkite dūmų detektorių. Jam suveikus turėsite laiko sureaguoti ir išvengti gaisro. Atkreipkite dėmesį, kad dūmų detektorius neturi būti įrengiamas virš viryklės.
  5. Žinokite, kaip gesinti ugnį. Jei vis dėlto nutiktų taip, kad virtuvėje įsipliekstų ugnis, svarbu žinoti, kaip tinkamai ją užgesinti. Degančių riebalų niekada negesinkite vandeniu – uždenkite storesne medžiaga. Vandeniu gesinti tinka užsidegusius popierinį ar medžiaginį rankšluostį.