„Gyvenu saugiai“ paramą laimėjo jungtinė daugiabučių namų bendrija iš Kauno

Visuomenės saugumo iniciatyvos „Gyvenu saugiai“, kurią inicijuoja draudimo bendrovė „If“, 2500 litų paramą skirtą daugiabučių namų bendrijai (DNSB) laimėjo bendrijos „Saulė“ ir „Kaimynai“ iš Kauno. Už skirtas lėšas bus įrengti automatiniai lauko šviestuvai.

​Norą dalyvauti šių metų liepos mėnesio viduryje paskelbtame projekte pareiškė 21 daugiabučių namų bendrija iš skirtingų Lietuvos miestų. Prašymuose dominavo tokios saugumo iniciatyvos, kaip vaizdo stebėjimo kameros, gatvės šviestuvai, vaikų žaidimų aikštelių rekonstrukcijos ar priešgaisrinių skydelių atnaujinimas.

„Malonu, kad vis daugiau Lietuvos žmonių atkreipia dėmesį į saugumo problemas ir pradeda rūpintis ne tik savimi, bet ir aplinkiniais, kurdami namų bendrijas. „Gyvenu saugiai“ iniciatyvos pagalba išryškinome saugumo trūkumus Lietuvos daugiabučiuose namuose ir jų kiemuose, o bendradarbiaudami galime užtikrinti, kad pagalba ir parama skirta nelaimingų atsitikimų prevencijai pasiektų tuos, kurie vertina ir supranta saugumo svarbą“, – sako draudimo bendrovės „If“ filialo Lietuvoje direktorė, valdybos narė Žaneta Stankevičienė.

„Gyvenu saugiai“ projekte galėjo dalyvauti visoje Lietuvoje įregistruotos daugiabučių namų bendrijos, atsiuntusios prašymą paramai gauti. Penkis finalininkus atrinko specialiai suburta komisija, o nugalėtojas paaiškėjo visuotinio balsavimo būdu „Gyvenu saugiai“ paskyroje „Facebook“.

Vienas iš komisijos narių, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos saugaus miesto departamento direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas džiaugiasi, kad bendrijos aktyviai dalyvavo šiame konkurse ir yra neabejingos saugios gyvenamosios aplinkos kūrimui. „Prioritetą skyrėme tiems bendrijų projektams, kurių įgyvendinimas ženkliai sustiprintų gyventojų saugumo jausmą. Pagyrimo vertos tos bendrijos, kurios pačios savo pastangomis ir intensyvaus darbo dėka yra pasiekusios puikių rezultatų, kad apsaugotų gyventojus ir jų nuosavybę. Tokioms bendrijoms būtinai reikia paskatinimo, todėl, atrenkant verčiausius projektus, buvo atsižvelgta ir į pačių bendrijų iniciatyvumą“, – sako J. Morkūnas.

Komisiją taip pat sudarė policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos viešosios policijos valdybos masinių renginių ir ekstremalių situacijų skyriaus viršininkas Saulius Kazlauskas bei „If“ atstovai.

„Gyvenu saugiai” projektas, skatinantis visuomenę skirti didesnį dėmesį saugumo problemoms ir jų prevencijai, kiekvieną ketvirtį paramą skirs vis kitai organizacinei veiklai. Naujas konkursas paramai gauti planuojamas įsibėgėjus rudeniui.

Sėkmės formule, kaip pavyko suburti aktyvią daugiabučių namų bendruomenę, pasidalino DNSB „Kaimynai“ ir „Saulė“ pirmininkas Leonardas Rajeckis.

Kaip susikūrė Jūsų bendrija?

Šis 70 butų, 5 aukštų, 6 laiptinių Kauno technologijos universiteto namas pastatytas 1982 m. 1995 m. įregistruotos daugiabučių namų savininkų bendrijos: DNSB „Kaimynai“ nuo 1 iki 30 buto ir DNSB „Saulė“ nuo 31 iki 70 butų. 2012 m. pabaigoje bendrijų iniciatyvinės grupės pakvietė ir išrinko pirmininko pareigoms namų atnaujinimo (modernizavimo) puoselėtoją Kaune Leonardą Rajeckį siekti kokybiško, taupaus bei saugaus ir pavyzdinio namo statuso. Jau 2013 metais pradėtas namo atnaujinimo procesas. Seniūnija skyrė asfalto atliekas, gyventojai talkino užpilant duobes ir sutvarkant mašinų stovėjimo aikštelę, pradėti aplinkos tvarkymo, medžių pjovimo ir genėjimo darbai.

Su kokiomis saugumo problemomis dažniausiai susiduriate?

Jau namo atnaujinimo periodu iniciatyvūs gyventojai kėlė klausimus dėl paties namo, gyventojų ir vaikų saugumo prevencijos priemonių įgyvendinimo. Gyventojai buvo susidūrę su vagystėmis, ilgapirščių įsibrovimais per langus, smulkiu chuliganizmu, automobilių greičio viršijimu namo aplinkoje, triukšmu, ypatingai iš šalia esančios kavinės, nepageidautinų asmenų nakvynėmis po balkonais. Siekiame išspręsti ir minėtas saugumo problemas, ir susitvarkyti aplinką, išvengti svetimų mašinų statymo gana nedidelėje aikštelėje, išspręsti šiukšlių mašinos įvažiavimo sunkumus dėl svetimų automobilių užstatymo, sutvarkyti medžius ir želdinius, pagerinti namo įvaizdį.

Kokias saugumo ir apskritai bendrijos problemas jau esate išsprendę?

Jeigu sąžiningai, manau, problemas tik pradedame kompleksiškai spręsti. Siekiame uždaro, apšviesto, saugaus, gražaus ir patogaus, gausaus želdinių ir medžių kiemo su poilsio vietomis, žaidimų aikštelėmis, sportiniais prietaisais. Norime, kad namas būtų modernus, taupus ir saugus – kad gyventojai galėtų džiaugtis kokybišku ir patogiu gyvenimu.

Kaip manote, kodėl Jūsų bendrija tokia aktyvi? 

Galvoju, kad tai klausimas bendrijos nariams, malonu būtų išgirsti jų formuluotę, atsakant į šį klausimą. Nemanau, kad pačios bendrijos ar butų savininkai yra kažkuo išskirtiniai, tačiau yra ir tam tikrų ypatumų. Pirmiausiai, tai Kauno technologijos universiteto namas – gyventojai truputį kitokie. Padeda mokslo ir gyvenimo patirtis, neužtrunkantys, šiuolaikiniai sprendimai. Skiriasi ir kompiuterizacijos lygiu – beveik visi gyventojai turi elektroninio pašto adresus, tad lengva komunikuoti, bendrauti, priimti sprendimus, teikti ir gauti informaciją. Būtinas ir „variklis”, apsiginklavęs šiuolaikinėmis informacinėmis priemonėmis, žiniomis, statybine ir ūkine patirtimi, be abejo, iniciatyvus ir galvojantis apie ateitį.

Ko palinkėtumėte kitoms Lietuvos bendrijoms?

Visų pirma, palinkėčiau susiburti į bendrijas. Antra, susirasti tinkamą žmogų vadovauti bendrijai. Šiuo metu LR įstatymai leidžia išsirinkti namo būsimos ar esamos bendrijos pirmininką, negyvenantį name. Trečia, siekiant įgyvendinti bendrijos tikslus, į pagalbą pasikviesti patirties turinčius primininkus, jau atnaujinusius vieną ar kelis namus. Ir, be abejo, galvoti apie mūsų vaikus, jaunimą – jiems suteikti galimybę kokybiškai ir saugiai gyventi. Komunikuoti su pagyvenusiais žmonėmis, aiškinti Jiems bendrijų privalumus.