Smarkiai atšalus – nauji pavojai augintiniams

Smarkiai atšalus – nauji pavojai augintiniams

Šią savaitę Lietuvoje vietomis temperatūra nukris iki –20 laipsnių ir daugiau. Stipriai atšalus didesnį dėmesį reikėtų skirti ne tik sau, bet ir keturkojams draugams – šunims. Pasivaikščiojimai slidžiomis gatvėmis, apibarstytomis druska, gali kelti didelę grėsmę gyvūnų sveikatai. Ir nors kartais manoma, kad šunys dėl savo kailio yra atsparūs šalčiui, deja, storas gyvūno kailis neapsaugo visų kūno dalių. 

„Ligų sezoniškumas būdingas ir gyvūnams. Kaip rodo mūsų statistika, žiemą šunų šeimininkai dažniausiai kreipiasi dėl peršalimo ligų, traumų ir apsinuodijimų. Pasitaiko, kad šunys ne tik peršąla, bet ir nušąla galūnes, ypač pėdutes“, – sako draudimo bendrovės „If“ privataus turto draudimo produkto vadovas Tomas Sinkevičius. 

Sumažinti ligų ir traumų riziką įmanoma tinkamai prižiūrint gyvūną. 

Ypatinga priežiūra lauke 

Vaikščioti gryname ore naudinga visiems ir visais metų laikais. Žiemą svarbu, kad tai vyktų kiek įmanoma didesniu tempu arba užimant augintinį kuo judresne veikla.

„Esant žemai temperatūrai, venkite palikti augintinį lauke, pavyzdžiui, prie parduotuvės. Net ir per trumpą laiko tarpą šaltis gali paveikti galūnes. Kai lauke yra pašalę ir kelio danga tampa slidi, būtinai veskitės augintinį su tvirtu pavadžiu, venkite ledo, nes gyvūnui slystant gali plyšti raumenys ar būti pažeisti sąnariai“, – sako T. Sinkevičius.

Deramos priežiūros reiktų imtis ir grįžus iš lauko. Po pasivaikščiojimo rekomenduojama nuvalyti druską nuo pėdų, nosies ir aplink žandikaulius, kad nedirgintų augintinio odos. Pėdutes reikėtų patepti specialiu tepalu, kad apsaugotumėte odą nuo sutrūkinėjimų. 

Apsinuodyti galima ir sniegu 

Pasak „If“ atstovo, žiemą padaugėja šunų apsinuodijimo etilo glikoliu (antifrizu), nes išbėgęs iš automobilio jis įšąla į žemę, ar dar blogiau – į sniegą. „Jo saldumas patinka šunims, tad svarbu, kad šeimininkai būtų budrūs ir stebėtų augintinius. Pirmas apsinuodijimo požymis yra staiga padidėjęs šuns troškulys ir vėmimas. Todėl, vos pastebėjus šiuos simptomus, visuomet rekomenduojame nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją“, – komentavo T. Sinkevičius.