Veiksnys, pavasarį pavojų keliantis visiems eismo dalyviams

Ateinančius porą mėnesių visi eismo dalyviai turėtų būti atsargesni nei įprastai. Statistika rodo, kad būtent pavasarį įvyksta daugiausia nelaimingų atsitikimų, kai vairuotojai dėl akinančios saulės nepastebi atvažiuojančio automobilio arba pėsčiųjų. Taip pat budrūs turėtų būti ir dviratininkai bei važiuojantys paspirtukais.

Pasak draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovo Dominyko Trimonio, saulė labai dažnai minima kaip viena pagrindinių eismo įvykio priežasčių pavasarį.

„Daugiau kaip 50 proc. įvykių, kurių priežastis – ryškiai spindinti saulė, fiksuojama per tris pavasario mėnesius. Tai akivaizdžiai matome kasko ir privalomojo draudimo transporto žalų statistikoje. Šiuo periodu vairuotojai turėtų būti ypač dėmesingi posūkiuose ir visada pasirinkti saugų greitį“, – sako „If“ ekspertas.

Pavojingiausias metas yra ankstus rytas bei vakaras, kai saulė netoli horizonto. Ir tai sutampa su laiku, kai gatvėse yra intensyviausias eismas, nes visi skuba į darbus arba grįžta po jų. Saulė pavojingai spigina į akis, atsispindi nuo veidrodėlių, drėgnos kelio dangos ar pastatų.

Pasak D. Trimonio, tokiu metu ypač pavojingos tampa žiedinės sankryžos, nes rikiuojantis į gretimą juostą nepastebimas atvažiuojantis automobilis. Jei greitis didelis, nuostoliai gali siekti ir kelias dešimtis tūkstančių eurų.

„Praėjusiais metais didžiausia žala, kurią sukėlė saulės apakintas vairuotojas, siekė 36 tūkst. eurų. Tuomet „Mercedes-Benz“ savininkas atsitrenkė į vilkiką, nes negalėjo tinkamai reaguoti į kelyje susidariusią situaciją dėl į akis spiginančios saulės.

Pavojus ne tik automobilių vairuotojams
Deja, saulė kelia pavojų ne tik automobilių vairuotojams, bet ir pėstiesiems, dviratininkams ar paspirtukų mėgėjams. Todėl atsargūs turėtų būti visi eismo dalyviai.

„Dėl ryškios saulės vairuotojai kartais nepastebi pėsčiųjų. Pamename skaudų įvykį, kai vairuotojas dėl akinančios saulės nepastebėjo pėsčiųjų perėją kertančio žmogaus. Visa laimė, aukų pavyko išvengti, tačiau sužaloto žmogaus reabilitacija užtruko ilgiau nei metus. Taip pat tėvai turėtų priminti vaikams būti budresniems ir prieš kertant gatvę ne tik apsidairyti, bet ir įvertinti, ar per pėsčiųjų perėją važiuojančio vairuotojo neakina saulė“, – apibendrina „If“ transporto žalų grupės vadovas D. Trimonis.

Pavasarį dviračių ir paspirtukų mėgėjai išgyvena tikrą atgimimą. Šiltojo sezono išsiilgę žmonės turėtų būti itin atsargūs išvažiuodami iš kiemų ar kirsdami sankryžas. Susidūrus su automobiliu, padariniai gali būti labai skaudūs.