patalpos be signalizacijos

"If" įvertino šalies įmonėse 2010 metais kilusių gaisrų nuostolingumą. Analizė atskleidė, kad verslo įmonių patalpose, kuriose nebuvo įrengta ir prie apsauginio pulto prijungta priešgaisrinė signalizacija, kilę gaisrai vidutiniškai sukėlė 300 tūkst. Lt nuostolių. Tai yra daugiau nei penkis kartus didesni nuostoliai už tuos atvejus, kuomet gaisrai kyla greitą reagavimą užtikrinančia signalizacija aprūpintose patalpose - šie nuostoliai vidutiniškai sudaro apie 57 tūkst. Lt.

"Didžiąją dalį - net 75 proc. - visų ugnies nuostolių sukelia gaisrai, apie kuriuos nėra tuojau pat pranešama, nors tokie gaisrai sudaro tik ketvirtadalį visų verslo įmonių segmente fiksuojamų gaisrų," – sako draudimo bendrovės "If" įmonių turto draudimo produkto vadovas Saulius Baranauskas.

Pasak eksperto, jeigu verslo patalpoje yra įrengta tik vietine arba į įmonės atstovo mobilųjį telefoną pavojaus signalą nukreipianti signalizacija, galima laikyti, kad tokia vieta yra praktiškai neapsaugota nuo gaisro pavojaus.

"Mobilus telefonas gali būti ne ryšio zonoje, o pavojaus signalą gaunantis žmogus, pavyzdžiui, išvykęs į užsienį arba išjungęs savo telefono garsą. Profesionaliai ir psichologiškai nepasiruošęs asmuo, gavęs pavojaus signalą, gali sureaguoti neadekvačiai ir nesuvaldyti ekstremalios situacijos," - sako S.Baranauskas.

Nepakankamas dėmesys sandėlių apsaugai

Atlikta analizė taip pat atskleidė, kad nors nuo gaisro dažniau nukenčia bendrovių pastatai, didžiausius nuostolius sukelia sunaikintos atsargos – žaliavos arba jau pagaminta produkcija. Vidutiniai sunaikintų žaliavų nuostoliai praėjusiais metais sudarė 241 tūkst. Lt ir buvo žymiai didesni už vidutinius sugadintų įrengimų ar apgadintų patalpų nuostolius, kurie sudarė atitinkamai 85 tūkst. Lt ir 96 tūkst. Lt.

Pasak S. Baranausko, neretai verslininkai neskiria pakankamo dėmesio sandėlių apsaugai, nes klaidingai mano, kad jų atsargos yra nedegios. "Vieno kliento patalpose kilo gaisras vinių sandėlyje. Nors pačios vinys yra nedegios, užsidegė jų pakuotės, nuo karščio dalis vinių deformavosi, o kitos surūdijo nuo gesinimo metu užpilto vandens," – pasakoja S.Baranauskas.

"Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas sandėlių priešgaisrinei saugai, nes ir nedidelis ugnies židinys gali neatkuriamai sugadinti laikomą turtą. Jeigu aprūkusias patalpas dar galima išvalyti, tai nestipriai apgadintos produkcijos ar žaliavų jau nebegalima panaudoti ir belieka jas utilizuoti", – teigia ekspertas.

Analizė atskleidė, kad dažniausiai gaisrai įmonių patalpose kyla dėl elektros instaliacijų gedimo, todėl norint sumažinti gaisro riziką reikia reguliariai atlikti profesionalią elektros sistemos profilaktiką, o kelis dešimtmečius tarnaujančius laidus bei įrenginius būtina pakeisti naujais. Nuolatinės profesionalios priežiūros taip pat reikalauja ir priešgaisrinė patalpų signalizacija.