Žiemos nuostoliai namuose

„If" atskleidė dažniausiai Lietuvos gyventojų daromas klaidas, dėl kurių patiriami nuostoliai namuose. Pasak ekspertų, ilgesniam laikui be šildymo palikti namai, užsikimšę kaminai, nuo stogo nevalomas sniegas ir dėl šildymo prietaisų naudojimo sudegusi elektros instaliacija yra dažniausios priežastys, sukeliančios nuostolius namuose žiemą.

"Mūsų praktika rodo, kad dažniausiai nuostoliai namuose susidaro dėl gyventojų neapdairumo bei per didelio taupumo. Norėdami gyventi saugiau, turime žinoti savo namų "silpnąsias" vietas ir laiku pasirūpinti, kaip išvengti nuostolių,"– teigia draudimo bendrovės "If" turto žalų ekspertė Aurima Švedaitė.

Tarp dažniausiai žiemą patiriamų nuostolių draudimo specialistai pastebi užšalusius ir susprogusius vamzdžius. "Žmonės išvažiuoja ilgesniam laikui švęsti švenčių ar atostogauti ir visai išjungia arba per daug sumažina šildymą. Jeigu šaltukas stipriau paspaudžia, grįžę neretai randa ne tik susprogusį vamzdį, bet ir išsiliejusio vandens sukeltus nuostolius, tokius kaip sugadintos grindys ar baldai," – sako A.Švedaitė. Anot jos, išvykus būtina palaikyti bent 10 laipsnių šilumos temperatūrą. Taip pat būtina šią problemą aptarti su kaimynais, nes trūkęs vandentiekio vamzdis problemų neretai pridaro ir kaimyniniam būstui. Patartina susitarti, kad visi namo ar laiptinės gyventojai palaikytų bent minimalų rekomenduojamą patalpų šildymą.

Antra dažniausiai pasitaikančia klaida draudikai įvardija netvarkingą elektros instaliaciją. "Jei elektros instaliacija apsaugota reikiamais saugikliais, jie neleidžia susidaryti per didelei įtampai, tačiau neretai gyventojai būna linkę spręsti "išsijunginėjančių saugiklių problemą", pakeisdami esamus į didesnei įtampai pritaikytus saugiklius. Taip saugikliai pritaikomi didesnei įtampai, o elektros instaliacija – ne, todėl rizikuojama sudeginti visą elektros instaliaciją. Ši problema ypač paaštrėja žiemą, kai naudojami galingi elektriniai šildytuvai ir radiatoriai", - sako ekspertė.

Trečia dažniausiai daromų klaidų, anot draudikų, yra nevalomi nuo sniego stogai. Ši problema ypač aktuali tiems, kurie gyvena namuose su horizontaliais stogais. Prasidėjus atodrėkiui per didelis sniego kiekis ant stogo gali pakenkti ne tik namo konstrukcijoms, bet ir užlieti patalpas. Netinkama dūmtraukių bei kaminų eksploatacija ir priežiūra taip pat yra dažnos gyventojų daromos klaidos. "Žmonės, kurie gyvena kietu kuru kūrenamuose namuose arba yra įsirengę židinį, turi atsiminti, kad kaminą būtina periodiškai valyti," – sako A.Švedaitė.

Dar apmaudesnė klaida yra ugnies užkūrimas neatidarius sklendžių, tokiu atveju akimirksniu gali atsirasti nuostolių dėl aprūkusių sienų. Specialistai taip pat pataria prieš žeimą išvalyti lietvamzdžius, patikrinti, ar tvarkingi elektriniai šildytuvai, pasirūpinti šildymo katilo profilaktika, patikrinti, ar nėra pažeista namo šilumos izoliacija, nes vamzdis gali užšalti dėl menkiausios ertmės (pvz., išdužus nedideliam langui), taip pat nepamiršti išleisti vandens iš nešildomų statinių ar kiemo vandentiekio.