Besidžiaugiant žiemos malonumais dūžta telefonai

Draudimo bendrovės „If“ duomenimis, pirmąjį šių metų mėnesį fiksuojamas rekordiškas skaičius mobiliųjų telefonų dūžių. Pagrindinė tokios žalos priežastis – besimėgaujant žiemos malonumais (slidinėjant, čiuožinėjant ir kitaip aktyviai leidžiant laiką) telefonai, dažniausiai laikomi kišenėse, krentant neišvengia smūgio.

„Retas lietuvis nenorės įsiamžinti besimėgaudamas žiemos malonumais. Deja, aktyviai leidžiant laiką su savimi turėti telefoną ne visada saugu. Pranešimų apie ekranų dūžių žalą sulaukiame kone kasdien, net po kelis kartus. Smūgis labai dažnai pažeidžia ir pagrindinę plokštę, taip pat telefonas sudrėksta, o tai padidina riziką, kad jo remontuoti tiesiog neapsimokės, nebent turėsite telefono draudimą“ – situaciją komentuoja draudimo bendrovės „If“ vyriausioji žalų specialistė Ieva Rapkauskė.

Dažniausiai žalos fiksuojamos „iPhone“ ir „Samsung“ telefonų modeliams. Vidutinė ekrano pakeitimo kaina siekia 200–300 eurų. Kad telefonai buvo pažeisti leidžiant laiką lauke, nekyla abejonių perskaičius remonto bendrovės išvadas: sudaužytas ekranas ir drėgmės pėdsakai. Dažnai telefonai būna taip sugadinti, kad jų remontas yra neekonomiškas ir modelį tenka keisti nauju.

Pasak I. Rapkauskės, tokių įvykių padaugėjo prieš pat Naujuosius metus ir jie tęsiasi iki šiol. „Ko tik neprisigalvoja žmonės, norėdami pasidaryti kuo įspūdingesnes nuotraukas, kai slidėmis leidžiasi nuo kalvos, ypač kartojasi atvejai iš Vilniaus Liepkalnio ar Druskininkų trasos arba čiuožinėja ant užsalusio vandens telkinio. Paslysta, griūva, o telefonui smūgis reiškia daug, nesvarbu, ar jis laikomas rankose, ar išorinėje kišenėje,“ – sako „If“ žalų specialistė I. Rapkauskė.

Paprasčiausias patarimas, norint išvengti telefonų gedimų, apsaugoti savo įrenginius tam skirtomis plėvelėmis ir dėklais. Jei nesate žiemos sporto šakų profesionalai, nesifotografuokite judėdami, ypač kai trasą bandote pirmą kartą. Vienas neatsargus judesys gali sukelti kur kas didesnę žalą nei telefono dūžis – nepamirškite visų pirma galvoti apie savo ir aplinkinių saugumą.