Norėdami paslėpti pėdsakus, vagys degina net ir prabangius automobilius

Šį rudenį draudimo bendrovės „If“ kolegos Latvijoje susidūrė su atveju, kai BMW X5 vagys, bandydami paslėpti pėdsakus ir išrinkę visus vertingus daiktus, prabangų automobilį sudegino miške. Taip pasielgti jie nusprendė dėl automobilyje įrengtos papildomos apsaugos sistemos, leidžiančios nustatyti transporto priemonės buvimo vietą.

​Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininko Lino Grigalevičiaus teigimu, dažniausiai automobiliai, kuriuose yra tokia apsaugos sistema, surandami ir grąžinami savininkams, o neretai policija sužino ir reaguoja greičiau, nei vagystę pastebi transporto priemonės valdytojas.

„Po incidento Latvijoje draudimo ir apsaugos sistemos ekspertai sutaria, kad papildoma apsauga neleido vogtu automobiliu kirsti sienos. Tikėtina, kad nusikaltėliai BMW X5 paslėpė atokioje vietoje ir laukė, ar jis bus ieškomas“, – sako draudimo bendrovės „If“ Transporto žalų grupės vadovas Dominykas Trimonis.

Anot žalų eksperto, vagystės Latvijoje nuostoliai siekia daugiau nei 65 tūkst. eurų. Užgesinus gaisrą pastebėta, kad visos padangos buvo nuimtos. Svarstoma, jog prieš padegant automobilį buvo išrinktos visos vertingos detalės, siekiant gauti bent šiek tiek naudos.

Draudimo bendrovės „If“ ir policijos duomenimis, Lietuvoje taip pat vagiamos transporto priemonės, kuriose įmontuota apsaugos sistema, leidžianti nustatyti automobilio buvimo vietą. Visais atvejais minėta įranga veikia, o kaip patikimai, priklauso nuo pasirinktos sistemos: jos konstrukcijos, kainos, rūšies, veikimo principo ir diapazono – ji veikia radijo bangomis ar jai reikalingos telekomunikacijos priemonės. Bet kokia papildoma įranga, pavyzdžiui, signalizacija ar net su automobiliu susieta mobilioji programėlė, padės transporto priemonę išsaugoti, o ilgapirščius – atbaidyti nuo vagystės.

Pasak L. Grigalevičiaus, automobiliai vagiami visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje, tačiau daugiausia tokių nusikaltimų registruojama didžiuosiuose miestuose, ypač Kaune ir Vilniuje. „Jau daug metų mūsų šalyje stebima tendencija, kad automobilių vagysčių mažėja. Vis dėlto dažniausiai vagiamų transporto priemonių markės nesikeičia – tai „Volkswagen“, „Audi“ ir BMW. Taip pat, pastaruoju metu šį trejetuką papildo ir „Toyota“ markės automobiliai“, – sako pareigūnas.

Automobilių saugumas. Ką daryti ir ko ne?

  • Pasirūpinkite, kad automobilyje būtų papildoma saugos įranga, nepasikliaukite vien gamykliniu komplektu.
  • Vagys lengviau nukopijuoja automobilio signalizacijos pultelio signalą, jei pultelyje yra tik vienas mygtukas, turintis dvi funkcijas – įjungti ir išjungti. Tokius pultelius rekomenduojama pakeisti.
  • Pastatykite automobilį į kitą stovėjimo aikštelę, jei mėginant jį užrakinti signalizacija nesuveikia iš pirmojo karto, jei tarsi stringa. Tikėtina, kad netoli yra vagių, nuskaitančių signalizacijos kodus arba trukdančių įjungti automobilio signalizaciją, galbūt net neutralizuoja nuo vagystės apsaugantį imobilizatorių.
  • Nėra signalizacijos, kurios nebūtų galima įveikti. Svarbu tik tai, kiek laiko ir pastangų prireiks ilgapirščiams. Papildoma saugos sistema prailgina laiką, o jis nėra vagių sąjungininkas.