„Gyvenu saugiai“ akcija išryškino Lietuvos darželiuose vyraujančias saugumo problemas

Visuomenės saugumo iniciatyvos „Gyvenu saugiai“, kurią inicijuoja draudimo bendrovė „If“, paramą skirtą vaikų darželiams laimėjo lopšelis-darželis „Pagrandukas“ iš Klaipėdos. Už skirtas lėšas bus atnaujinti laiptai bei įrengti saugūs turėklai.

​Norą dalyvauti projekte ir laimėti 2500 litų paramą pareiškė 87 ikimokyklinio ugdymo įstaigos iš skirtingų Lietuvos miestų.

„Aktyvus darželių dalyvavimas socialiniame projekte dar kartą išryškino mūsų ugdymo įstaigose esančias saugumo spragas. Tikime, jog tokių iniciatyvų pagalba skatinamas ne tik saugumo, bet ir bendrumo jausmas, todėl prisiimdami pareigą prisidėti prie saugios augančio vaiko aplinkos šią paramos akciją, skirtą mažiausiems, kartosime ir kitąmet“, – sako draudimo bendrovės „If“ filialo Lietuvoje direktorė, valdybos narė Žaneta Stankevičienė.

Prašymuose dominavo tokios saugumo problemos, kaip senos surūdijusios vaikų žaidimų aikštelės, visiems prieinamos neuždengtos smėlio dėžės, seni, neužsidarantys lauko varteliai. Komisija, kurią sudarė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Juškevičienė, policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos viešosios policijos valdybos veiklos organizavimo ir prevencijos skyriaus viršininkas Vytautas Lamauskas ir „If“ atstovai, paraiškas vertino vadovaudamiesi saugumo ir ilgalaikės vertės kūrimo kriterijais.

Viena iš komisijos narių, Lina Juškevičienė pastebi, jog kai kuriuose pateiktose paraiškose įžvelgtos ypač didelės problemos susijusios su vaikų saugumu, tai pavėsinių stogai dengti šiferiu, deformuota takelių danga, nesaugūs laiptai be turėklų ar betoninės pavėsinių konstrukcijos. Tačiau akcentuoja, jog dalis pateiktų paraiškų, kuriose nurodytos problemos, susijusios su ugdymo įstaigų administracijos aplaidumu, kūrybiškumo stoka, neįtraukiama bendruomenė į vaikams saugios aplinkos gerinimą.

Konkurse galėjo dalyvauti tiek valstybiniai, tiek privatūs vaikų darželiai. Iš 87 paraiškų, komisija atrinko 5 problemiškiausias ikimokyklinio ugdymo įstaigas: lopšelį-darželį „Pušynėlis“ iš Vilniaus, kurių tvora neatitinka saugumo reikalavimų; Vilniaus rajono Buivydiškių vaikų darželį, prašiusį paramos išdilusių trinkelių sutvarkymui bei naujų kiemo vartelių įrengimui; lopšelį-darželį „Pasaka“ iš Panevėžio, ketinančiam įsirengti saugaus eismo mokymosi aikštelę; lopšelį-darželį „Žvangutis“ iš Vilniaus, kuriems sunkiai užsidarančius senus lauko vartelius reikia pakeisti į naujus su patikimu užraktu bei daugiausiai visuotinio balsavimo metu surinkusį balsų lopšelį-darželį „Pagrandukas“ iš Klaipėdos, kuriam už „If“ suteiktą paramą bus suremontuoti laiptai ir įtaisyti turėklai.

„Viena iš mūsų darželio prioritetinių sričių yra vaikų saugumas. Įsivertinus savo silpnąsias puses, žvilgsnis nukrypo į pačius mažiausius – ankstyvojo amžiaus vaikučius. Esame be galo dėkingi akcijos organizatoriams, visiems balsavusiems, ir be galo džiaugiamės, kad laimėjome šią piniginę dovaną, kuri padės turėti saugius laiptus. Tokie konkursai - socialinės akcijos – tai ne vien pinigai, bet ir bendrystės, sąmoningumo, gilesnio savo aplinkos saugumo įsivertinimo ženklas“, – džiaugiasi lopšelio-darželio „Pagrandukas“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Dirmeikienė.

„Gyvenu saugiai” projektas, skatinantis visuomenę skirti didesnį dėmesį saugumo problemoms ir jų prevencijai, kiekvieną ketvirtį paramą skiria vis kitai organizacinei veiklai. Naujas konkursas paramai gauti planuojamas ateinantį pavasarį.