ką vairuoja moterys?

Artėjant Kovo 8-ajai „If“ pasidomėjo, kaip skiriasi moterų ir vyrų vairuojami automobiliai. Išanalizavus automobilių draudimo statistiką paaiškėjo, kad tarp moterų miesto visureigiai populiaresni nei tarp vyrų, o kasko draudimu moterys dažniausiai draudžia „Toyotos“, „Nissan“ ir „Volkswagen“ markių automobilius.

​„Stereotipas, kad moterims patinka maži mieli automobiliai, ne visai teisingas. Mūsų statistika rodo, kad moterys dažnai vairuoja visureigius. Tiesa, šie nėra patys didžiausi. Dažniausiai tai didesnio važumo vidutinės klasės automobiliai, tokie kaip „Toyota RAV4“ ar „Nissan Qashqai“, – teigia „If“ Transporto žalų grupės vadovas Dominykas Trimonis.

Pasak eksperto, kaip rodo įvairios automobilių gamintojų apklausos, moterys renkasi nedidelius, saugius, patikimus automobilius, kurie nekelia techninių rūpesčių. „Atrodo, kad būtent tokiais mūsų klientės laiko miesto visureigius“, – priduria D. Trimonis.

Analizė atskleidė, kad vyrai kasko dažniausiai draudžia 2004–2009 m. gamybos „Audi“, „Toyotos“ ir „Volkswagen“ automobilius. Tarp vyrų populiariausi kėbulo tipai – sedanas ir universalas. „Vyrai pirmiausia lieka ištikimi vokiečių automobilių gamintojams ir pripažįsta solidesnius, kiek didesnius modelius. Pastebime, kad sedanų vairuotojai paprastai būna atsakingesni nei tie, kurie važinėja, pavyzdžiui, hečbeko tipo automobiliais“, – teigia D. Trimonis.

Priešingai nei kasko, privalomuoju draudimu dažniausiai apdraudžiami kiek senesni, 10–15 metų senumo, automobiliai. Skiriasi ir populiariausi modeliai – moterys dažniau draudžia „VW Golf“, „Opel Astra“ ir „Audi A4“, o vyrai – „VW Passat“, „Audi A6“ ir „Opel Vectra“.

Lietuvoje draudimo bendrovės „If“ kasko draudimo rinkos dalis 2012 m. sudarė 9,8 proc., privalomojo draudimo rinkos – 5,3 proc. Per metus bendrovė dėl nuostolių, kilusių transporto priemonėms, klientams iš viso išmokėjo daugiau nei 31 mln. litų.