turtas namuose

44 proc. gyventojų su savimi į kelionę pasiimamus daiktus įvertina maždaug 5 000 litų, 39 proc. teigia kelionėje apsieinantys su daiktais, kurių vertė sudaro 1 000 litų, o dešimtadalis apklaustųjų atskleidė, kad jų į kelionę pasiimamų daiktų vertė siekia net iki 10 tūkst. litų, kaip rodo Skandinavijos draudimo bendrovės „If“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

​„Nuolat analizuodami kelionių rizikos tendencijas matome, kad mūsų tautiečių į kelionę pasiimamų daiktų vertė didėja. Šį reiškinį siejame su tuo, kad žmonės įsigyja vis brangesnę filmavimo ar fotografavimo techniką, o įprastus mobiliuosius telefonus keičia į gerokai didesnės vertės išmaniuosius“, – sako „If“ Lietuvos turto žalų grupės vadovė Giedrė Vitkauskienė.

Anot ekspertės, minėta technika paprastai ir tampa ilgapirščių taikiniu keliaujant, nors pasitaiko atvejų, kai pavagiami ir drabužiai, kosmetikos priemonės, kiti iš pažiūros nedidelės vertės asmeniniai daiktai.

Kiek turto laikome namuose?

Šių metų gegužę atliktu tyrimu draudimo bendrovė „If“ siekė išsiaiškinti ne tik į kelionę pasiimamo turto vertę, tačiau ir to, kuris lieka namuose. Apklausos duomenimis, trečdalis gyventojų savo namuose turimą turtą įvertina iki 50 tūkst. litų, 23 proc. pripažįsta manantys, kad namuose turi 100 tūkst. litų vertės turto, o 16 proc. apklaustųjų savo turtą vertina kukliau –  iki 20 tūkst. litų.

Patiki artimiesiems saugoti

„If“ per apklausą tyrė ir gyventojų turto saugojimo įpročius, išvykus atostogų. Apklausos duomenys parodė, kad dauguma – maždaug 40 proc. – gyventojų tuščius namus patiki artimiesiems prižiūrėti, trečdalis gyventojų prašo kaimynų pagalbos, o maždaug 18 proc. pasitiki namuose įrengta signalizacija.

„Nors galimybės visiškai išvengti vagystės iš namų rizikos beveik nėra, remdamiesi savo praktika galime patikinti, kad populiariausias namų apsaugos būdas – nereguliarūs artimųjų žmonių apsilankymai be priežiūros paliktuose namuose, – yra ir bene efektyviausia priemonė sumažinti vagystės riziką“, – sako G. Vitkauskienė.

2011 m. savo klientų namų turto žalai atlyginti „If“ išmokėjo daugiau nei 4 mln. litų, per pirmą šių metų ketvirtį – daugiau nei 1,2 mln. litų.