artėjant atlydžiui gyventojai raginami pasirūpinti savo saugumu

Šiais metais gyventojai gali nevaržomai džiaugtis visomis žiemos pramogomis, nes sniego trūkumu šis sezonas nepasižymi, tačiau pirmiausia reikia pasirūpinti saugumu. Šalies hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, artimiausiomis dienomis orai atšils ir prasidės atlydis.

"Kai orai kaitaliojasi – tai palyja, tai pašąla, tai vėl tirpsta, susidaro gyventojams ir jų turtui pavojinga situacija. Atitirpsta varveklių pagrindas ir jie pradeda kristi", - tikina Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologijos skyriaus vedėja dr. Audronė Galvonaitė.

Pastatai nėra pasiruošę sniegui

Smarkūs vėjo gūsiai pridaro žalos ne vienam pastatui, kartais sunaikina ištisas jo dalis. Pastarosiomis dienomis Šilutės rajone neatlaikęs sniego sugriuvo vienas iš valstybės saugomo Hugo Šojaus dvaro pastatų, nuo sniego svorio suskilinėjo Teismo pastato sienos. Svorio neatlaikęs sugriuvo ir komunalinių paslaugų įmonės angaras su technika, nukentėjo kavinės Palangoje. Pirmąją Naujųjų metų dieną Estijos mieste Pernu įlūžo sporto salės stogas.

"Pastarieji įvykiai rodo, kad daugelis nėra pasiruošę tokiam gausiam sniegui, todėl turėtume pasimokyti iš šių pavyzdžių ir užbėgti nelaimėms už akių" , - sakė Giedrė Vitkauskienė, draudimo bendrovės "If" turto žalų departamento vadovė.

Pasak G. Vitkauskienės, žiemą gyventojai dažnai kreipiasi dėl žalos atlyginimo įvairiems kieme esantiems pastatams – sandėliukams, šiltnamiams, garažams, tvoroms. Nuo ilgainiui besikaupiančio sniego slėgio įlūžta ir baseino plastikiniai uždengimai, taip pat dažnai nukenčia stogeliai virš durų.

Sąlygos bus sudėtingos

Hidrometeorologijos tarnybos klimatologijos skyriaus vedėjos teigimu, artimiausiomis dienomis vyraus teigiama temperatūra, nes aktyvus ciklonas į daugelį šalies rajonų atneš labai smarkų vėją ir kritulius. Penktadienio dieną numatomą šlapdribą ir lijundrą lydės atodrėkis.

"Tirpstantis sniegas pasunkėja ir sukaupia dideles vandens atsargas. Naktį pašalus, susidaro kelios jo plutos, todėl sniegas gali pridaryti dar daugiau žalos. Labai svarbu, kad gyventojai būtų atidūs – prieš išeidami iš namų gerai apsižvalgytų, vengtų vaikščioti arti aukštų pastatų ir nestatytų automobilių prie apsnigtų medžių, taip pat nepaliktų be priežiūros mažamečių", - sakė dr. A. Galvonaitė.

"If" draudimo turto žalų departamento vadovė ragina gyventojus pasirūpinti savo turtu, imantis prevencinių priemonių. Pasak jos, save ir savo turtą norintys apsaugoti gyventojai turėtų nuolat stebėti ant stogų besikaupiantį sniego dangos storį ir laiku jį nuvalyti, nepriklausomai nuo to, ar pastatų stogai yra plokšti, ar šlaitiniai - sniegas gali įlūžti abiem atvejais ir sužeisti žmones bei apgadinti automobilius. Gyventojai neturėtų patys šalinti labai aukštai kabančių varveklių. Tam reikia specialios technikos bei įrangos. Svarbu paraginti tuo pasirūpinti daugiabučių namų bendrijas ar pastatus administruojančias įmones.

Svarbu pasirūpinti iš anksto

"Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad vadovaujantis draudimo taisyklėmis, įvykis, dėl kurio kilo žala, turi būti netikėtas ir neprognozuojamas. Ant stogų gausiai susikaupusiam sniegui viršijus leistinas apkrovas, gali deformuotis statinių konstrukcijos. Nuostoliai, padaryti įgriuvus stogui dėl per kelias savaites ant jo susikaupusios sniego masės, arba tirpstant sniegui, nėra atlyginami. Todėl patariama ne tik nudaužyti varveklius, bet ir nukasti sniegą tose vietose, kuriose gali susidaryti pavojingos nuošliaužos. Norint išvengti užliejimo atvejų, reikia įsitikinti, ar neužkimšti nutekėjimo vamzdžiai", - kalbėjo G. Vitkauskienė.