Savaitė po katastrofinio vėjo: stichija labiausiai nepasigailėjo namų stogų, nukentėjo ir saulės kolektoriai

Savaitė po katastrofinio vėjo: stichija labiausiai nepasigailėjo namų stogų, nukentėjo ir saulės kolektoriai

Kone savaitę besitęsiantis smarkus vėjas sukėlė nemalonumų gyventojams visoje Lietuvoje. Nors daugiausia nukentėjo namų stogai ir fasadai, automobilius negailestingai talžė virstantys medžiai ir įvairūs vėjo nešami daiktai, apgadinti ir laivai, saulės kolektoriai ar ką tik iš salono parsivairuotas naujas automobilis. Draudimo bendrovės „If“ duomenimis, daugiausia nuostolių pridarė pirmosios vėjuotos savaitės dienos.

„Nuo pat šių metų pradžios susiduriame su gamtos išdaigomis. Naujus metus pasitikome su itin pavojingu plikledžiu, kėlusiu pavojų žmonių sveikatai, o pastaruoju metu siaučiantys vėjai nepasigailėjo ir gyventojų turto. Vidutinė vėjo padaryta privataus turto žala siekia 1200 eurų, o didžiausios išmokos perkops ir kelias dešimtis tūkstančių eurų“, – sako Ieva Rapkauskė, draudimo bendrovės „If“ turto žalų grupės vadovė. 

Vėjuotas ciklonas sukelia skirtingo pobūdžio žalas 

Ši audra pasižymėjo tuo, kad sukėlė skirtingus nuostolius įvairiam turtui. „If“ duomenimis, daugiausia nukentėjo namų, pagalbinių pastatų stogai, pažeistos fasadinės jų dalys, virstantys medžiai aplamdė automobilius. Retesni, bet ne mažiau skaudūs atvejai – išplėštos tvoros, durys ar nusiaubti šunų voljerai. Dėl elektros įtampos svyravimų, kuriuos sukėlė kai kuriose Lietuvos vietovėse dingusi elektra, dalis klientų kreipėsi dėl sugedusių elektros prietaisų. 

Pasak I. Rapkauskės, buvo atvejis, kai vėjo nuplėštos trinkelės pažeidė ant stogo įrengtus saulės kolektorius. Ji taip pat priduria, kad per audrą nukentėjo ne tik ant žemės esantis turtas, bet ir vandens transportas. „Stipraus vėjo gūsis apvertė laivą – šis užkrito ant greta esančio laivo ir taip sukėlė ne vieną tūkstantį siekiančią žalą“, – sako „If“ turto žalų grupės vadovė. 

I. Rapkauskė primena, kad būsto draudimas tokiais atvejais tampa vertinga finansine pagalba, nes galima apdrausti turtą nuo audros, liūties, potvynio, įgriuvos, medžio nuvirtimo sukeliamų nuostolių.

 Būtina nepamiršti ir kitų saugumo priemonių. Jei artinasi stiprus vėjas, ypač svarbu nepalikti lauke arba padėti į saugią vietą tokius daiktus, kaip lauko baldai, batutai, patikrinti, ar visos durys ir langai uždaryti. Jei gyvenate teritorijoje, kurioje siaučiant stichijoms nutrūksta elektros tiekimas, verta iš anksto įsikrauti mobiliuosius telefonus, atsarginio maitinimo šaltinio („Power bank“) baterijas. Apie nutikusį įvykį praneškite savo draudimo bendrovei.